Bedrijfskleding die past bij VSE

Visited 1708 times , 2 Visits today

Opdrachtomschrijving
Dit bedrijf bestaat 40 jaar. Zeker het laatste decennium is er een cultuurverandering gaande binnen het bedrijf. VSE is nu een modern bedrijf dat actief is in de industriële automatisering. Kernbegrippen die het bedrijf kwalificeren zijn procesautomatisering, productinnovatie en high-end motion control. Ze leveren geavanceerde oplossingen in hun vakgebied, zijn innovatief, en hebben oog voor vernieuwing. De persoonlijkheid van het bedrijf wordt omschreven met de krachtige termen durf, ‘anders zijn’ en lef. Het imago dat VSE heeft in de markt gaat leidend zijn voor de styling van het bedrijf.

Er zijn ongeveer 20 jongens (mannen) bij VSE die bedrijfskleding dragen. Hoewel het geen verplichting is vanuit de directie. De kleding die de jongens dragen is niet uitgesproken, ook thuis draagt men het liefst een t-shirt en spijkerbroek.

De kleding die je draagt bepaalt ook hoe je je voelt. De medewerkers van VSE zijn trots op wat ze maken, ze willen functionele kleding, die lekker zit, waarin ze zich lekker voelen.

Het is belangrijk dat iedereen waardeert dat er een nieuwe kledingstijl komt. Om het 40 jarig bestaan te vieren is het een idee om als ‘extraatje’ iets van kleding aan te bieden. Een kledingstuk dat niet noodzakelijk is voor het werk, wel graag wordt gedragen, bij voorkeur ook in de privé sfeer.

De nieuwe bedrijfskleding moet passen. Bij het bedrijf VSE, bij de uitstraling van VSE in de markt, en bij de smaak en stijl van de medewerkers van het bedrijf.

Waarden: persoonlijkheid, uitstraling,  innovatief, functionaliteit, no-nonsense, betaalbaar

Kleurstelling van de kleding
Als hoofdkleur voor de nieuwe bedrijfskleding wordt gekozen voor blauw: Koningsblauw of heel chic Royal blue. Dit is een heldere, blauwe kleur.

Blauw  is ook de kleur van het VSE logo. Door de kleding in (ongeveer) dezelfde kleur uit te voeren versterk je het logo, versterk je het totale beeld dat wordt uitgedragen.

De betekenis en uitstraling van koningsblauw is modern, fris, elegant. Maar ook kernwaarden als stabiliteit, expertise, geloofwaardigheid, kennis, kracht, warmte worden vaak genoemd als passend bij de kleur koningsblauw. En dat is ook het beeld dat VSE naar buiten toe wil uitstralen.

Zo maar een leuk weetje over de naam koningsblauw. Deze kleur werd vroeger gewonnen uit een kostbaar halfedelsteen en was daarom een bijzonder waardevolle verfstof, koninklijk dus.

Koningsblauw of kobaltblauw is makkelijk te combineren met bijvoorbeeld de basiskleuren, grijs, zwart, beige of spijkerstof.  Maar ook opvallende, felle kleuren  zoals rood of lime groen gaan goed samen met fel blauw. Het is een frisse en vrolijke kleur zonder al te opvallend te zijn.

Moodboards
Ik heb twee moodboards gemaakt voor de nieuwe bedrijfskleding. Er is een meer opvallende kleurlijn waarin het felblauw wordt gecombineerd met rode details. Bijvoorbeeld een rood t-shirt of poloshirt. En er is een minder gedurfde kleurstelling waarin het koningsblauw wordt gecombineerd met donkergrijs of donkerblauw

Omschrijving van het kledingpakket
Zowel de medewerkers als de directie van VSE geven aan tevreden te zijn over de samenstelling van het kledingpakket zoals dat nu bestaat. Nu bestaan er de volgende kledingstukken: werkbroek, t-shirt, poloshirt, sweater, jas, overjas, overall.

Een extra gewenste toevoeging zou een korte broek zijn, zo geeft het personeel aan. Voordat er een korte broek wordt toegevoegd moet er wel duidelijkheid zijn wanneer er wel of niet een korte broek gedragen mag worden.

De huidige bedrijfskleding is casual om te zien. Het zou een overweging kunnen zijn om ook een blouse of overhemd toe te voegen aan het kledingpakket.

Behalve een eenvoudig t-shirt of poloshirt met alleen het logo van VSE kan er ook een meer promotioneel shirt worden toegevoegd. Met achterop de rug een slogan van het bedrijf, of de naam van de medewerker met zijn functie. Een toevoeging met een knipoog.

Elke medewerker heeft nu ongeveer dezelfde kledingstukken. Dit betekent ook dat op de werkplek eigenlijk iedereen er hetzelfde uitziet. Er lopen ongeveer 15 jongens, allemaal in hetzelfde  poloshirt met dezelfde sweater.

Gevarieerd kledingpakket
Mijn idee zou zijn om een gevarieerder kledingpakket samen te stellen.
Verschillende t-shirts, lange mouw en korte mouw, ook een poloshirt met lange mouw, verschillende soorten truien, een casual blouse met lange mouw en korte mouw, eventueel een bodywarmer. Elke medewerker kan met een eigen budget zijn keuze maken uit de gehele kledinglijn. Zo krijgt elke medewerker zijn eigen garderobe, en kiest dan ook zelf elke dag wat hij aan zal trekken. Het kledingbeeld op het bedrijf wordt zo in elk geval gevarieerder. En ieder kan meer naar eigen smaak of stemming zijn kleding kiezen. Het is in de loop der tijd ook mogelijk er weer nieuwe, andere kledingstukken aan toe te voegen. Wel alles uitgevoerd in koningsblauw! En met het bedrijfslogo!

Totale outfit, meer dan alleen kleding
De kleding van het personeel benadrukt sterk het imago en de uitstraling van het bedrijf. Behalve de bedrijfskleding moet eigenlijk het gehele uiterlijk kloppen. Meestal wordt er wel aan gedacht om de auto’s van belettering te voorzien. Maar denk ook aan een totale outfit.

De veiligheidshelmen die worden gedragen, bestaan die ook in fel blauw? En laat er ook een logo op drukken. Zorg dat iedereen een gereedschapskoffer heeft met het bedrijfslogo erop. Andere accessoires zijn bijvoorbeeld een lunchbox en thermosfles in felblauw, een schrijfmap, ’s winters een shawl, een veiligheidsbril of handschoenen. Alles in dezelfde stijl!

Behalve medewerker van VSE is de software engineer ook gewoon Paul of Jan. Maak daarom ook zijn kleding of andere accessoires persoonlijk. Een naam op een t-shirt kan soms ludiek of gedurfd zijn. Een naam op een veiligheidshelm is leuk, en handig. Voor de klant is het fijn om te zien wie er voor hem werkt. Een lunchbox of thermosfles met je eigen naam is leuk, en handig. Hetzelfde kan je doen met de gereedschapskoffer.

 

 

 

 

Add a comment

*
*
*

 
UA-46700011-2