Behandelruimte (top)sport fysiotherapeut

Visited 1428 times , 1 Visit today

Ruimte voor behandeling, begeleiding, preventie en advies

 Inrichting van de behandelruimte Het wordt een plek om mensen te ontvangen, om plannen te maken, te brainstormen, te sparren. Een plek die uitnodigt tot creativiteit, met ruimte om te behandelen, en ook ruimte om te praten en zo het beste naar boven te halen.

Deze werkruimte is ook een vertrekpunt, een avontuur. Waarin samenwerking gezocht wordt met anderen, op weg naar gestelde doelen. Het is ook de plek om gevonden te worden. Door (top)sporters, sportbonden, Ajax, verenigingen en ieder ander die een rol gaat spelen bij Match 14.  Daarom moet de ruimte ‘Vincent’ uitstralen en jouw plannen, ideeën, dromen, denkwijzen.

Waarden: welkom, toegankelijk, creatief, enthousiasme, persoonlijkheid, professioneel, toekomst, doelgericht.

Kleuren: wit, ‘industrial grey’, fel rood, warme houtkleur, koper.

De basis van de ruimte ligt vast en is prachtig. Vloerbedekking ligt er al, de meeste muren zijn strak wit, een aantal accenten met diep grijze muren, originele houten balken nog in het zicht. Hoewel vrij wit, geeft de ruimte toch warmte. En met de inrichting wil ik die warmte er nog meer in brengen.

Iedereen moet zich welkom voelen, je moet je er fijn voelen, toegankelijk, het mag er gezellig zijn,  wel professioneel, modern. De ruimte moet je uitnodigen.

Centraal in de ruimte komt een grote, houten eet- en werktafel. Een leestafel om aan te zitten, serieus te praten, plannen uit te stippelen, te kletsen, te ontspannen, even te wachten. Koffie of thee, en water met fruit op tafel. De tafel nodigt uit om aan te gaan zitten, gezelligheid.

Het uiteinde van de tafel wordt gebruikt als werkplek. Wellicht de kopse kant hiervoor gebruiken, kijkend de ruimte in. Notebook op tafel, andere benodigde papieren ernaast, wel netjes, geen rommel.

De tafel is van hout, robuust, stoer, mannelijk. Een houtkleur zoals de balken in de ruimte zou mooi zijn. De stoelen rondom mogen meer modern zijn, met stof bekleed, het midden houdend tussen fauteuil en eetkamerstoel. De stoelen krijgen een neutrale kleur, grijs, off-white of taupe zou kunnen. Of kies juist voor knalrode stoelen! Maar het belangrijkste, ze moeten lekker en comfortabel zitten!

Match14 behandelruimte 3D

Zo nodig kan er een kast of klein kastje worden geplaatst. Gemaakt van hout, met dezelfde stoere uitstraling als de tafel. Dit kan gebruikt worden om administratieve zaken in op te bergen. En de schuine wand biedt wel ruimte aan een lage dressoirkast.

Het noodzakelijke meubilair om te kunnen behandelen, zoals de behandeltafel brengt een meer klinische sfeer in de ruimte. Om te voorkomen dat het geheel een medische uitstraling krijgt, wordt de ruimte verder ingericht met stoere, gezellige, aansprekende klein meubelen. Een paar goede krukken van gerecycled hout,  of met een oud industriële sfeer is een idee. Heel fraai is ook een oud gymtoestel zoals een bok of kast.

Koper geeft een warme uitstraling. Als verlichting (of bijverlichting) kies je voor koperen, moderne lampen. Op tafel komen koperen schalen of accessoires. Het is mooi om hetzelfde materiaal, koper, op een aantal plekken terug te laten komen.

Fel rood, brandweerrood wordt naast het hout, koper, donkergrijs, wit de accentkleur. Rood is een sterke en opvallende kleur. Rood staat voor vuur, bloed, signalen. Rood is ook een warme kleur. Het is daarom ook de kleur van de liefde en hartstocht. Rood windt op en wekt onrust. Het veroorzaakt een stoot adrenaline in het bloed en versnelt hiermee de hartslag en het verhoogt de bloeddruk.

Is rood je lievelingskleur? Volgens kleurpsychologen heb je dan de behoefte om krachtig te lijken. Presteren en inzet vind je belangrijk.

Op tafel komt een grote rode vaas, rode bloemen op het kastje, een groot rood zitkussen, oefenballen in rood, en ook alle handdoeken tijdens de behandeling zijn fel rood. En met een beetje lef draag je zelf kekke rode sportschoenen of een rood shirt.

Maak de ruimte persoonlijk. Je cliënten komen naar jou, naar Vincent. Wellicht zijn er sportaccessoires die de ruimte kunnen aankleden, desnoods je wielrenner, een voetbal met handtekening van Cruijff, een antieke basketbal of bokshandschoenen die nog van je opa zijn geweest. Aan de wand hang je foto’s uit de sport. Het zou mooi zijn als ook die foto’s ‘rood’ zijn. Een ander idee is om alleen zwart-wit foto’s te gebruiken maar met een rood passe-partout er om.

Nog even wachten

Inrichting van de wachtruimte Op de overloop bovenaan de trap is voldoende ruimte om een ‘wachtkamer’ in te richten. In deze ruimte, voordat mensen bij je binnen komen, is het belangrijk dat ook hier de juiste sfeer aan de ruimte wordt gegeven.

Losse stoelen geven een kille, koude uitstraling van onpersoonlijkheid. Het zit wat ongemakkelijk, en staat zeker niet gezellig en uitnodigend. Ook voordat mensen binnenkomen moeten ze zich welkom voelen. In plaats van twee losse stoelen, komt er een klein tweezitsbankje, eventueel met een tafeltje. Verder is misschien een watertank een idee.

De wachtkamer is nu neutraal van kleur, witte wanden, houten trap en bruin/grijze vloerbedekking. Kies ook hier al voor de accentkleur rood door een knalrood bankje te kiezen. Of door fel rode kussens te kiezen.

Laat aan de buitenkant zien waarop, op wie mensen wachten. Dat kan door een naambord of door de naam op de wand aan te brengen. Maar het kan ook door ook in deze wachtruimte afbeeldingen en foto’s op te hangen. Van (top)sporters, evenementen, van Vincent, Vincent aan het werk.

De wand waarop je uitkijkt als je zit te wachten is de glazen tussenwand. Deze is verdeelt in horizontale vlakken. Het 3e vlak is bijzonder geschikt om een supergrote, spannende sportplaat op te plakken!

 

Add a comment

*
*
*

 
UA-46700011-2